Korek magnetyczny

Firma Elesa+Ganter, lider w produkcji standardowych elementów maszyn, rozszerzyła ofertę produktów zaliczanych do hydrauliki siłowej o korek magnetyczny o oznaczeniu TMB. Nowy produkt został wyposażony w element magnetyczny o dużej sile przyciągania, który wychwytuje drobiny metalu w oleju. Korki magnetyczne są szczególnie polecane do stosowania w układach hydraulicznych, w których pracują szybko zużywające się części, np. przekładnie zębate.

Korek magnetyczny o oznaczeniu TMB jest wykonany z anodowanego na czarno aluminium. Z kolei wspomniany element magnetyczny to aluminiowo-niklowo-kobaltowy magnes trwały. Na korpusie korka umieszczono grawerowany laserowo symbol graficzny oraz oznaczenie „MAGNETIC” (magnetyczny).

Korki magnetyczne TMB dostępne są w wielu wymiarach gwintów metrycznych oraz calowych.

Szczelność korka zapewnia płaski pierścień uszczelniający, który w zależności od temperatury pracy może być wykonany z:

– gumy syntetycznej NBR – maksymalna temperatura pracy 100 st. C

– gumy syntetycznej FKM – maksymalna temperatura pracy 180 st. C.

Uszczelnienie znajduje się w specjalnym rowku (Rys. 2), dzięki czemu możemy dokręcić korek z dużym momentem, bez ryzyka przesunięcia, czy deformacji uszczelki. Daje to też możliwość stosowania korka w układach pracujących pod dużym ciśnieniem.

Link do karty katalogowej produktu:

Ważne informacje: