Podkładki łożyskowane – seria GN 6342

Piaseczno, 24 lipca 2015 r. – Firma ELESA+GANTER, lider w produkcji standardowych elementów maszyn, powiększyła ofertę o nowe podkładki łożyskowane serii GN 6342. Nowy produkt jest przeznaczony do stosowania w połączeniach gwintowanych i ma za zadanie zmniejszenie oporu tarcia podczas dokręcania oraz zapobieganie wycieraniu powierzchni dociskanej. Podkładki łożyskowane GN 6342 są dostępne w czterech rozmiarach i także w wariancie nierdzewnym, dzięki czemu mogą być stosowane w miejscach narażonych na korozję. Sprawdzą się m.in. w przemyśle spożywczym, chemicznym i farmaceutycznym.

Podkładki GN 6342 dostępne są w dwóch wariantach: ze stali oksydowanej na czarno oraz ze stali nierdzewnej AISI 303. Posiadają wewnętrzną wkładkę ślizgową ze wzmocnionego włóknem szklanym poliamidu, lekko nasmarowaną smarem montażowym PTFE. Podkładki mogą pracować w temperaturze do 120 °C.

Stosowanie podkładek łożyskowanych serii GN 6342 pozwala na zwiększenie siły osiowej podczas operacji zaciskania, a wkładka ślizgowa zmniejsza tarcie pomiędzy górną i dolną częścią podkładki, co powoduje niemal dwukrotne zwiększenie siły zacisku. Dzięki stałej powierzchni stycznej podkładki elementy są dociskane równomiernie na całej powierzchni.

Link do karty katalogowej produktu: