Sworznie ze stali nierdzewnej

Firma Elesa+Ganter rozszerzyła ofertę elementów ustalających o nowy rodzaj sworzni wykonanych ze stali nierdzewnej. Nowy produkt nosi oznaczenie GN 2342 i może być powszechnie stosowany w różnych gałęziach przemysłu. Jest szczególnie polecany do wykorzystania w roli łącznika w przegubach. Sworznie GN 2342 są dostępne w trzech wariantach.

zobacz kartę katalogową sworzni GN 2342

Sworznie serii GN 2342 są wykonane ze stali nierdzewnej AISI 304 w tolerancji h9. W zależności od potrzeb projektu, produkt jest oferowany w trzech wariantach (rys1.). Różnią się one między sobą rodzajem zastosowanej podkładki, ustalającej osiowo sworzeń podczas montażu:

– Typ B: z toczoną podkładką, wykonaną ze stali nierdzewnej AISI 304

– Typ E: z podkładką z oczkiem, wykonaną ze stali nierdzewnej AISI 316 LHC

– Typ L: z podkładką z otworem podłużnym, wykonaną ze stali nierdzewnej AISI 316 LHC

Dodatkowo sworznie są dostępne w opcji z otworem poprzecznym, przystosowanym do montażu zawleczek sprężystych GN 1024. Wersja sworznia z otworem poprzecznym jest wyróżniona numerem identyfikacyjnym 2 i dostępna dla typu „B” oraz „E”.

Przy wykorzystaniu GN 2342 Typ E zarówno sam sworzeń, jak i opcjonalna zawleczka sprężysta, mogą być zabezpieczone przed zgubieniem za pomocą linki, bądź łańcuszka. Zastosowanie sworznia Typu L umożliwia jednoczesne zabezpieczenie go przed zgubieniem, czy obrotem.

Nowe sworznie serii GN 2342 są dostępne w średnicach od 8 do 20 mm oraz długościach od 16 do 100 mm. Podkładki są mocowane do sworznia przy pomocy wkrętu z łbem stożkowym DIN 7991, wykonanego ze stali nierdzewnej AISI 304. Po montażu, ze względu na zastosowany klej, są niedemontowalne. Taka konstrukcja ułatwia wykonanie niestandardowych długości sworznia, dostępnych na żądanie w stosunkowo niewielkich ilościach.

Link do strony katalogowej znajduje się poniżej: